Belépés
Gombás csirkebelsőség-leves
... aláöntésével lefedve pároljuk. Ha a víz elpárolog, pótoljuk.
2. Amikor a zúza már majdnem puha, a levesbe beletesszük a sárgarépát, a májat, a tárkonyt, és összepirítjuk. Felengedjük egy liter vízzel, amikor forr, hozzáadjuk a gombát, és ha kell, még sóval, borssal fűszerezzük.
3. Az elkészült levesbe a tejfölt is belekeverjük, s még egyszer összeforraljuk. Utána tálalju...
Zöldséges rizses hús
... hús

Hozzávalók: 40 deka sertéshús, 24 deka rizs, 8 deka zsír, 20 deka vegyes zöldség, 1 zöldpaprika, kis cso-mó zöldpetrezselyem, törött bors, só.
A húst apró kockákra vágjuk és feltesszük főni 1 liter vízben. Ha forr, leszedjük a habját és az apró koc-kákra vágott vegyes zöldséget, és a zöldpaprikát hozzátéve megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve, szép lassan puhá...
A HÁZIASSZONY LEXIKONA 1
... tartani, amíg a tejet beleöntjük. ĺgy is megakadályozzuk azt, hogy a tej odakozmáljon.

Összefutott tej

Tejet nyáron úgy óvjuk meg azösszefutástól, ha forralás előtt minden literbe egy csapott kávéskanál porcukrot teszünk. Ha a tej hirtelen felforrt, hidegre állítjuk.

Kifutott tej

A tejet a kifutástól megvédhetjük, ha a ma már minden jobb...
Kérsz egy teát?
... héjastul - szeleteld vékonyra és oszd szét a csészékben, majd erre öntsd a narancságyra a forró teát.

Teapuncs
Hozzávalók: 1 csomag Puncs fűszerkeverék (Kotányi, Knorr) fél liter vörösbor, 2 filter teafű, rum, cukor, narancslé tetszőleges mennyiségben
Választhatod a készen kapható Puncs keveréket, így nem kell időt vesztegetned a különböző fűszerek beszerzésév...
Rákóczi-borfánk
A fánktésztához: 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 15 dkg liszt, 1 dkg só, 1 dkg kristálycukor, 5 dkg szeletelt mandula.

A borkrémhez: 5 tojás, 1 liter tokaji furmint, 14 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 15 dkg kristálycukor.

1. A vizet az olajjal, a cukorral és a sóval feltesszük forrni. Ha forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, majd addig hevítjük még, amíg el nem válik az ...
Csülkös felesborsóleves
Hozzávalók (8 személyre):

40 dkg spliterwten, azaz zöld felesborsó (a sárgaborsó mellett található a polcokon), 2 nem túl nagy sertés-hátsócsülök (nem füstölt!), jó darab nem túl sokáig füstölt húsos szalonna (nem jó, ha a levesnek túlságosan füstöltíze lesz), só, 1-2 kiskanál egész fekete bors, 2-3 babérlevél, 4 póréhagyma, 1 zellergumó, 1 sárgarépa, 1 petrezsely...
Pikáns halgombócleves
... megmossuk. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra összevágjuk, félretesszük. A halcsontot és a halfilét megmossuk, lecsepegtetjük.


1. A halcsontot, egy liter vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és takarékra vesszük. Amikor nem jön fel több hab, beletesszük a hagymát, a zeller felét, az egész sárgarépát, és sózzuk. Ismét lehabozzu...
Mexikói spagetti
... hagymát 1 ek olajon megdinsztelem, hozzákeverem a paradicsomot, az apróra metélt erőspaprikát, 1 tk sót, a koriandert. Mikor felforrt, beleteszem a kukoricát és puhulásig (kb. 10 perc) főzöm. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a spagettit és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély t...
Káposztás pulykaleves
... fehéredésig pirítjuk benne a húst, majd sózzuk, és kevés víz hozzáadásával lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, megszórjuk a curryvel, öntünk alá kb. 1 liter vizet, és felforraljuk.
3. Amikor forr, hozzáadjuk a sárgarépát, a pórét és a kínai kelt. ĺzlés szerint tehetünk bele erős paprikát. Pár perc alatt kíméletesen összefőzzük, hogy ...
Levesbe valók
... szakitsuk diónyi nagyságu darabokba s egymásután rakjuk a forró huslébe. Tiz percznyi főzés után készen
van és félre lehet tenni tálalásig.

Olasz-borsó.

Egy negyed liter tejhez vegyünk 5 tojást és egy késhegynyi sót; adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a tészta jó csurgós legyen. Egy lábasba tegyünk annyi zsirt, hogy ha megolvad, félig legyen; mikor a sütő...
Mártások
... megtört mandulát; továbbá minden személyre egy kávés kanál tiszta reszelt tormát és egy kevés czukrot. Ha ezeket a habarással jól össze-kevertük, öntsünk reá a tálba nyolcz személyre egy liter buzgó forró hus-levet, tegyük főni pár perczig, akkor vegyük el a nagy melegről tálalásig.

Metélőhagyma-mártás.
Nyolcz személyre vegyünk négy tojást, főzzük meg egész keményr...
A jó magyar ételek
... zsemlyemorzsában. Süssük ki, nem igen sok, de nem is nagyon kevés zsirban. Tálaljuk hosszu tálban; olajos zöldsalátánál köritsük.

A pisztráng hidegen

Lapos lábasba tegyünk fél liter vizet, fél liter boreczetet, husz szem egész borsot, egy fej karikára vágott vereshagymát, egy kávés-kanál sót és három babérlevelet. Ezeket főzzük fel jól; ha forr, akkor tegyünk...
Valódi m. szakácskönyv
... gombóczkákba, főzzük be forró rántásos és zöldséges lébe; öntsünk tálaláskor reá hagymás-, petrezselyem-leveles, paprikás zsirt és néhány kanál édes tejfelt.

Paradicsomleves

Egy liter, szitán áttört paradicsomléhez mindig vehetünk félliter vizet, de a vizbe előbb főzzünk mindenféle zöldséget; akár télben akár nyárban, mert ha paradicsommal együtt tesszük a tü...
Halas receptek.....
... fejüket, farkukat, uszonyaikat levágjuk, a ponty törzsét felszeleteljük, késpengével lepattintjuk a keserűfogát. A hagymát apróra vágjuk. A pontyfejet, farkat és az apróhalakat a hagymával 3 liter vízbe feltesszük főni, majd átpasszírozzuk. A levébe belerakjuk a pontyszeleteket, mikor forr beletesszük a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást...
lázadás??
... Petrezselyemmel ízesítjük, és egy csepp olívaolajat is teszünk bele, mielőtt hozzáadjuk a halakat. Az ételt egy egész éjszakát pihentetjük a hűtőben, mielőtt tálaljuk.
A borleveshez körülbelül fél liter vizet forralunk fel 1 deciliter borral, és szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük. Ebből még ebben a stádiumban akár forralt bor is lehet, de most koncentráljunk a karácsonyi menür...
Reggeli
... főzzük. Tálalás előtt közvetlenül keverjük bele a többi hozzávalót.

Hántolt búza reggelire
Hozzávalók:

- 1 cs hántolt búza
- 1/4 cs kókuszreszelék
- 1 liter víz
- 8 db darabolt datolya
- 1/4 cs szezámmag
- 1 tk só


Pirítsuk meg a búzával összekevert kókuszt egy száraz serpenyőben. Folyamatosan kevergessük közepes ...
Húsvéti receptek
... gombát és/vagy 2 aprózott zöldhagymát is.

Kenyérszeletek
Hozzávalók: 5 tojás, 1 db 3 decis konzerv sűrített tej (nem az édes kondenzált!), 1 pohár víz, 2 csésze (összesen félliternyi) reszelt kissé csípős sajt, 40 deka sonka vagy kolbász, 1-1/2 kávéskanál mustár, 1 kiskanál só
Vágd le a héjakat a kenyérszeletekről, bélelj ki velük egy tepsit. Szórd erre a va...
SzaIonnás-hagymás puliszka
Hozzávalók: .
3 szelet bacon, 2 vöröshagyma, fél liter víz, 1 csirkeleveskocka, 3 zsályalevél, 125 ml kukoricadara, 1 ek. vaj, 3 ek. reszeit sajt, só, bors.

Elkészítése:

Egy serpenyőben süssük ki az felkockázott szalonnát, majd szedjük ki és a zsírjában pároljuk meg a felszeletelt vöröshagymát. Nem kell pirítani, csak párolni pár percig, majd a hagymát i...
Praktikák
... megdagadjon. Az áztatóvizet felhasználjuk a főzéshez.

Zöldbab.

A gyönge vajbabot megtisztítjuk, és miután esetleges szálkáit lehúztuk, tetszés szerinti dara-bokra vágjuk. Egy liter vízhez egy kávéskanálnyi sót, egy evőkanálnyi cukrot teszünk, és a babot kb. 10 percig főzzük benne, utána leszűrjük. Ha megszikkadt tálcára tett papíron szétterítjük, és ugyanúgy ...
Tisztítókúra...
... összeturmixolva
Ebéd: Sárgarépa leves
1 evőkanál olívaolajon megpárolunk ½ fej vöröshagymát, ½ kanál őrölt gyömbért, ½ kg sárgarépát. Felöntjük ½ liter forró vízzel, kb. 20 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezhetjük. Összeturmixolva fogyasztjuk. Kétfelé osztjuk, mert a vacsora is ez lesz.
Uzsonna: 2,5 dl káposztalé, 1 dl sárgarép...
1 2 3 ..12 13 .19 20 .24 25 26 
Címkék: HÁZIASSZONY LEXIKONA, levesbe beletesszük, liter vízzel, elkészült levesbe, húst apró, apró koc-kákra, zöldpaprikát hozzátéve, tejet beleöntjük, csapott kávéskanál, kifutástól megvédhetjük, forró teát, készen kapható, különböző fűszerek, sóval feltesszük, sárgaborsó mellett, levesnek túlságosan, sárgarépa felét, cukkínit nagyon, halfilét megmossuk, liter vízben, zeller felét, egész sárgarépát, apróra metélt, kínai kelt, forró huslébe, negyed liter, lábasba tegyünk, kávés kanál, kevés czukrot, tálba nyolcz, liter buzgó, nagy melegről, pisztráng hidegen, vizbe előbb, ponty törzsét, hagymát apróra, levébe belerakjuk, paprika felét, csepp olívaolajat, egész éjszakát, borleveshez körülbelül, stádiumban akár, karácsonyi menür, többi hozzávalót, búzával összekevert, száraz serpenyőben, édes kondenzált, serpenyőben süssük, felkockázott szalonnát, zsírjában pároljuk, felszeletelt vöröshagymát, áztatóvizet felhasználjuk, gyönge vajbabot, liter vízhez, evőkanálnyi cukrot, csirkeleveskocka, zöldpetrezselyem,
© 2013 TVN.HU Kft.