|
|
|
... aláöntésével lefedve pároljuk. Ha a víz elpárolog, pótoljuk.
2. Amikor a zúza már majdnem puha, a levesbe beletesszük a sárgarépát, a májat, a tárkonyt, és összepirítjuk. Felengedjük egy liter vízzel, amikor forr, hozzáadjuk a gombát, és ha kell, még sóval, borssal fűszerezzük.
3. Az elkészült levesbe a tejfölt is belekeverjük, s még egyszer összeforraljuk. Utána tálalju... |
|
|
|
|
|
|
|
... hús
Hozzávalók: 40 deka sertéshús, 24 deka rizs, 8 deka zsír, 20 deka vegyes zöldség, 1 zöldpaprika, kis cso-mó zöldpetrezselyem, törött bors, só.
A húst apró kockákra vágjuk és feltesszük főni 1 liter vízben. Ha forr, leszedjük a habját és az apró koc-kákra vágott vegyes zöldséget, és a zöldpaprikát hozzátéve megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve, szép lassan puhá... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tartani, amíg a tejet beleöntjük. ĺgy is megakadályozzuk azt, hogy a tej odakozmáljon.
Összefutott tej
Tejet nyáron úgy óvjuk meg azösszefutástól, ha forralás előtt minden literbe egy csapott kávéskanál porcukrot teszünk. Ha a tej hirtelen felforrt, hidegre állítjuk.
Kifutott tej
A tejet a kifutástól megvédhetjük, ha a ma már minden jobb... |
|
|
|
|
|
|
|
... héjastul - szeleteld vékonyra és oszd szét a csészékben, majd erre öntsd a narancságyra a forró teát.
Teapuncs
Hozzávalók: 1 csomag Puncs fűszerkeverék (Kotányi, Knorr) fél liter vörösbor, 2 filter teafű, rum, cukor, narancslé tetszőleges mennyiségben
Választhatod a készen kapható Puncs keveréket, így nem kell időt vesztegetned a különböző fűszerek beszerzésév... |
|
|
|
|
|
|
|
|
A fánktésztához: 1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, 15 dkg liszt, 1 dkg só, 1 dkg kristálycukor, 5 dkg szeletelt mandula.
A borkrémhez: 5 tojás, 1 liter tokaji furmint, 14 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 15 dkg kristálycukor.
1. A vizet az olajjal, a cukorral és a sóval feltesszük forrni. Ha forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, majd addig hevítjük még, amíg el nem válik az ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 személyre):
40 dkg spliterwten, azaz zöld felesborsó (a sárgaborsó mellett található a polcokon), 2 nem túl nagy sertés-hátsócsülök (nem füstölt!), jó darab nem túl sokáig füstölt húsos szalonna (nem jó, ha a levesnek túlságosan füstöltíze lesz), só, 1-2 kiskanál egész fekete bors, 2-3 babérlevél, 4 póréhagyma, 1 zellergumó, 1 sárgarépa, 1 petrezsely... |
|
|
|
|
|
|
|
... megmossuk. A zellert, a sárgarépa felét, és a cukkínit nagyon vékonyra összevágjuk, félretesszük. A halcsontot és a halfilét megmossuk, lecsepegtetjük.
1. A halcsontot, egy liter vízben feltesszük főni. Amikor forr, lehabozzuk, és takarékra vesszük. Amikor nem jön fel több hab, beletesszük a hagymát, a zeller felét, az egész sárgarépát, és sózzuk. Ismét lehabozzu... |
|
|
|
|
|
|
|
... hagymát 1 ek olajon megdinsztelem, hozzákeverem a paradicsomot, az apróra metélt erőspaprikát, 1 tk sót, a koriandert. Mikor felforrt, beleteszem a kukoricát és puhulásig (kb. 10 perc) főzöm. 3 liter vizet felforralok, sózom és beleteszek 2 ek olajat. Mikor forr, beleteszem a spagettit és lassú tűzön, időnként kevergetve 8-10perc alatt “fogkeményre" főzöm. Leszűröm, a mély t... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehéredésig pirítjuk benne a húst, majd sózzuk, és kevés víz hozzáadásával lefedve pároljuk. Ha elpárolog a víz, pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, megszórjuk a curryvel, öntünk alá kb. 1 liter vizet, és felforraljuk.
3. Amikor forr, hozzáadjuk a sárgarépát, a pórét és a kínai kelt. ĺzlés szerint tehetünk bele erős paprikát. Pár perc alatt kíméletesen összefőzzük, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... szakitsuk diónyi nagyságu darabokba s egymásután rakjuk a forró huslébe. Tiz percznyi főzés után készen
van és félre lehet tenni tálalásig.
Olasz-borsó.
Egy negyed liter tejhez vegyünk 5 tojást és egy késhegynyi sót; adjunk hozzá annyi lisztet, hogy a tészta jó csurgós legyen. Egy lábasba tegyünk annyi zsirt, hogy ha megolvad, félig legyen; mikor a sütő... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtört mandulát; továbbá minden személyre egy kávés kanál tiszta reszelt tormát és egy kevés czukrot. Ha ezeket a habarással jól össze-kevertük, öntsünk reá a tálba nyolcz személyre egy liter buzgó forró hus-levet, tegyük főni pár perczig, akkor vegyük el a nagy melegről tálalásig.
Metélőhagyma-mártás.
Nyolcz személyre vegyünk négy tojást, főzzük meg egész keményr... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlyemorzsában. Süssük ki, nem igen sok, de nem is nagyon kevés zsirban. Tálaljuk hosszu tálban; olajos zöldsalátánál köritsük.
A pisztráng hidegen
Lapos lábasba tegyünk fél liter vizet, fél liter boreczetet, husz szem egész borsot, egy fej karikára vágott vereshagymát, egy kávés-kanál sót és három babérlevelet. Ezeket főzzük fel jól; ha forr, akkor tegyünk... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombóczkákba, főzzük be forró rántásos és zöldséges lébe; öntsünk tálaláskor reá hagymás-, petrezselyem-leveles, paprikás zsirt és néhány kanál édes tejfelt.
Paradicsomleves
Egy liter, szitán áttört paradicsomléhez mindig vehetünk félliter vizet, de a vizbe előbb főzzünk mindenféle zöldséget; akár télben akár nyárban, mert ha paradicsommal együtt tesszük a tü... |
|
|
|
|
|
|
|
... fejüket, farkukat, uszonyaikat levágjuk, a ponty törzsét felszeleteljük, késpengével lepattintjuk a keserűfogát. A hagymát apróra vágjuk. A pontyfejet, farkat és az apróhalakat a hagymával 3 liter vízbe feltesszük főni, majd átpasszírozzuk. A levébe belerakjuk a pontyszeleteket, mikor forr beletesszük a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást... |
|
|
|
|
|
|
|
... Petrezselyemmel ízesítjük, és egy csepp olívaolajat is teszünk bele, mielőtt hozzáadjuk a halakat. Az ételt egy egész éjszakát pihentetjük a hűtőben, mielőtt tálaljuk.
A borleveshez körülbelül fél liter vizet forralunk fel 1 deciliter borral, és szegfűszeggel, fahéjjal ízesítjük. Ebből még ebben a stádiumban akár forralt bor is lehet, de most koncentráljunk a karácsonyi menür... |
|
|
|
|
|
|
|
... főzzük. Tálalás előtt közvetlenül keverjük bele a többi hozzávalót.
Hántolt búza reggelire
Hozzávalók:
- 1 cs hántolt búza
- 1/4 cs kókuszreszelék
- 1 liter víz
- 8 db darabolt datolya
- 1/4 cs szezámmag
- 1 tk só
Pirítsuk meg a búzával összekevert kókuszt egy száraz serpenyőben. Folyamatosan kevergessük közepes ... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombát és/vagy 2 aprózott zöldhagymát is.
Kenyérszeletek
Hozzávalók: 5 tojás, 1 db 3 decis konzerv sűrített tej (nem az édes kondenzált!), 1 pohár víz, 2 csésze (összesen félliternyi) reszelt kissé csípős sajt, 40 deka sonka vagy kolbász, 1-1/2 kávéskanál mustár, 1 kiskanál só
Vágd le a héjakat a kenyérszeletekről, bélelj ki velük egy tepsit. Szórd erre a va... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók: .
3 szelet bacon, 2 vöröshagyma, fél liter víz, 1 csirkeleveskocka, 3 zsályalevél, 125 ml kukoricadara, 1 ek. vaj, 3 ek. reszeit sajt, só, bors.
Elkészítése:
Egy serpenyőben süssük ki az felkockázott szalonnát, majd szedjük ki és a zsírjában pároljuk meg a felszeletelt vöröshagymát. Nem kell pirítani, csak párolni pár percig, majd a hagymát i... |
|
|
|
|
|
|
|
... megdagadjon. Az áztatóvizet felhasználjuk a főzéshez.
Zöldbab.
A gyönge vajbabot megtisztítjuk, és miután esetleges szálkáit lehúztuk, tetszés szerinti dara-bokra vágjuk. Egy liter vízhez egy kávéskanálnyi sót, egy evőkanálnyi cukrot teszünk, és a babot kb. 10 percig főzzük benne, utána leszűrjük. Ha megszikkadt tálcára tett papíron szétterítjük, és ugyanúgy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... összeturmixolva
Ebéd: Sárgarépa leves
1 evőkanál olívaolajon megpárolunk ½ fej vöröshagymát, ½ kanál őrölt gyömbért, ½ kg sárgarépát. Felöntjük ½ liter forró vízzel, kb. 20 percig főzzük. Sóval, borssal fűszerezhetjük. Összeturmixolva fogyasztjuk. Kétfelé osztjuk, mert a vacsora is ez lesz.
Uzsonna: 2,5 dl káposztalé, 1 dl sárgarép... |
|
|
|
|
|